"Jag heter Mimmi Svensson, är utbildad måltidsekolog vid Örebro Universitet och brinner för mat och miljöfrågor. På gården i Mörhult, några mil söder om Växjö, bor jag tillsammans med min sambo, två hundar och snart även hästar, getter och höns. Här vill vi förverkliga våra drömmar om att bli självförsörjande och även producera grönsaker och kött för försäljning. Vi driver också en blogg där vi delar med oss av våra erfarenheter och hoppas kunna inspirera fler till att odla sin egen mat. Bloggen finns på groonsgard.wordpress.com." Foto: Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Läsarskribent Mimmi Svensson: "Hur ful får moroten vara?"


KONSUMTION. Ja, hur ful får en grönsak vara för att kvalificera sig till butikens hyllor och godkännas av konsumenternas granskande ögon? Kvalitetskraven som ställs på vår mat är höga och självklart ska vi värna en god livsmedelssäkerhet och produktkvalitet. Matsvinn i alla led är dock ett mycket allvarligt miljö- och resursproblem med utsläpp av växthusgaser som, om det vore ett land, skulle komma på tredje plats i världen efter USA och Kina. Dessutom används stora mängder energi, odlingsmark, kemikalier och vatten helt i onödan, vilket uppmärksammas i en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. 

Vissa kvalitetskrav kommer sig av att grönsakerna ska vara enkla att transportera eller att det utvecklats en preferens hos ex. konsumenter och storkök, för hur vissa råvaror ska se ut så att de är enhetliga och lätta att hantera. Som småskalig odlare undrar jag om det på vissa håll har gått för långt och att vi på grund av ett långt, såväl geografiskt som mentalt, avstånd mellan producent och konsument kastar stora mängder mat helt i onödan.

Ni som själva odlar grönsaker vet hur mycket arbetet som lagts ner innan det är dags att skörda och känner säkert igen känslan av att man vill ta tillvara minsta lilla morot. En del raka, andra slingrade kring varandra eller bara väldigt små. I vårt hus ska de till varje pris ner i grytan. Denna känsla för råvarorna tror jag, av naturliga skäl, är svårare att finna när man handlar en anonym produkt i butiken.

Produceras mer mat i det lokala samhället, så att konsumenter får en starkare relation till råvarorna tillsammans med att de transportrelaterade utmaningarna kring att frakta ”krångliga” grönsaker minimeras, tror jag att vi kan minska matsvinnet och samtidigt få en roligare måltidsupplevelse. Vi behöver i alla led fundera på om det är relevanta krav vi ställer på råvarorna. Att servera slingriga eller små utgallrade morötter och knasiga gurkorna kanske kan bli både nya barnfavoriter och delikatesser på krogen?

MIMMI SVENSSON


Publicerad: 04. januari 2017 14:00
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Alvesta

Startsidan just nu